ET GODT VARMEFORBRUG

Brug varmen fornuftigt

Fjernvarme er en af de energiformer, vi har, der skaber mindst forurening.

Hvis du bruger fjernvarmen, som det anbefales i brochurerne, så får du:

 • En fornuftig varmeøkonomi.
 • Et godt og behageligt indeklima i lejligheden.

Hvis alle i ejendommen er med på ideen, er I fælles om at sikre:

 • Et bedre, samlet varmeregnskab for ejendommen.
 • Et renere miljø i lokalsamfundet.

I brochurerne, der er vist nedenfor, har vi samlet en række gode råd om, hvordan du bedst udnytter fjernvarmen.

En miniguide til et fornuftigt varmeforbrug

Ofte stillede spørgsmål om varme

Hvad er den optimale temperatur på det varme vand?

Temperaturen på det varme vand bør ikke overstige 50 grader C. Ved for høje temperaturer er der risiko for kalkdannelser i varmt-vandssystemet, hvilket kan ødelægge vandvarmeren.

Hvad er fremløbstemperatur/returtemperatur?

Fremløbstemperaturen er den temperatur, som fjernvarmevandet kommer ind i anlægget med. Den ligger normalt mellem 75 – 85°C. Returtemperaturen er temperaturen på fjernvarmevandet, når det løber retur til fjernvarmeværket. Den skal ligge mellem 40 – 45°C.

Hvad er en sommerventil?

En sommerventil er en ventil, man lukker om sommeren, når man ikke behøver varme i radiatorerne.

Skal jeg slukke for cirkulationspumpen, når jeg lukker for sommerventilen?

Du kan godt slukke for cirkulationspumpen, når du lukker for sommerventilen. Det vil spare både el og varme. Du skal blot huske at tænde for pumpen en gang imellem, så de mekaniske dele i pumpen ikke sætter sig fast.

Kan vi lukke for varmen om morgenen, når vi går på arbejde?

Ja, men ikke for meget. Det kan nemlig vare længe at varme boligen op igen. I skal derfor skrue op med det samme, når I kommer hjem, så boligen kan blive varmet op, medens I laver aftensmad. Lad forsøg vise, hvor meget I kan skrue ned i dagtimerne.

Skal der også være varmt i soveværelset?

Ja, alle rum skal være opvarmede. Dog behøver alle rum ikke at have den samme temperatur. Hav for eksempel 21° C i stuen og 18° C i soveværelset.

Må vi ikke lukke for varmen i rum, vi aldrig bruger?

Nej, det har bygningen ikke godt af. Hold mindst 14° C i alle rum.

Hvordan virker termostatventiler?

Det ene øjeblik er radiatoren varm, det andet øjeblik er den kold, og pludselig er den varm foroven og kold forneden. Termostatventilerne åbner og lukker for varmen helt af sig selv og styrer temperaturen i lejligheden.

Hvordan indstiller jeg termostatventilerne?

Når du vil indstille dine termostatventiler, skal du placere et termometer i rummet i 1½ meters højde på en indervæg. Begynd med at stille termostatventilen et sted mellem tallene 3 og 4. Hvis denne indstilling giver den rette temperatur i rummet, skal du fremover kun stille på den, når du lufter ud. Er det for koldt, drejer du op lidt ad gangen og modsat, hvis det er for varmt. Vær opmærksom på, at der kan gå mellem 1 og 2 timer, før reguleringen kan mærkes i rummet.

Hvor meget skal jeg lufte ud i min bolig?

Luft ud 2 eller 3 gange i døgnet på følgende måde: Luk alle radiatorventiler. Åbn derefter samtlige vinduer og døre i omkring 5 minutter. Luk derefter alle vinduer og døre igen, og indstil radiatorventilerne på nøjagtig samme indstilling som før.

Må vi skrue helt ned for varmen, når vi tager på vinterferie?

Nej, det har bygningen ikke godt af. Hold en temperatur på mindst 14° C i alle rum.

 • LIVE STREAM – NY VARMEPUMPE

  OPSÆTNING AF NY VARMEPUMPE LIVE STREAM VAGTTELEFONER Udenfor vore åbningstider kan vores driftsvagter kontaktes på følgende telefonnummer: Tlf: 69 89 80 00 ORGANISATION Ringsted Forsyning A/S er et [...]

 • CORONA VIRUS

  COVID-19: Ringsted Forsyning lukker Ringsted Forsynings administration er lukket for besvarelse af henvendelser ved fremmøde samt telefonisk for alle ikke-kritiske situationer indtil d. 13. april 2020. Baggrunden for det er, at alle offentligt ansatte, [...]

 • VERDENSMÅL

  VERDENSMÅL PÅ INSTAGRAM Ringsted Forsyning sætter fokus på verdensmålene i foråret 2020. Du kan følge med i vores arbejde med verdensmålene, og læse mere om hvordan vi konkret arbejder med dem i [...]

VAND

I Ringsted Vand er vandet stadig så rent, at vi ikke behøver at underkaste det kemisk behandling, før det sendes ud til forbrugerne.

Læs mere her

SPILDEVAND

Når du skyller ud i toilettet, tager dit morgenbad eller hælder kartoffelvand i vasken, bliver vand til spildevand.

Læs mere her

VARME

Fjernvarme er en af de energiformer, vi har, der skaber mindst forurening. Få gode råd til et fornuftigt varmeforbrug her.

Læs mere her