Q & A

Ofte stillede spørgsmål om varme

Hvad er den optimale temperatur på det varme vand?

Temperaturen på det varme vand bør ikke overstige 50 grader C. Ved for høje temperaturer er der risiko for kalkdannelser i varmtvandssystemet, hvilket kan ødelægge vandvarmeren.

Hvad er fremløbstemperatur/returtemperatur?

Fremløbstemperaturen er den temperatur, som fjernvarmevandet kommer ind i anlægget med. Den ligger normalt mellem 75 – 85°C. Returtemperaturen er temperaturen på fjernvarmevandet, når det løber retur til fjernvarmeværket. Den skal ligge mellem 40 – 45°C.

Hvad er en sommerventil?

En sommerventil er en ventil, man lukker om sommeren, når man ikke behøver varme i radiatorerne.

Skal jeg slukke for cirkulationspumpen, når jeg lukker for sommerventilen?

Du kan godt slukke for cirkulationspumpen, når du lukker for sommerventilen. Det vil spare både el og varme. Du skal blot huske at tænde for pumpen en gang imellem, så de mekaniske dele i pumpen ikke sætter sig fast.

Kan vi lukke for varmen om morgenen, når vi går på arbejde?

Ja, men ikke for meget. Det kan nemlig vare længe at varme boligen op igen. I skal derfor skrue op med det samme, når I kommer hjem, så boligen kan blive varmet op, medens I laver aftensmad. Lad forsøg vise, hvor meget I kan skrue ned i dagtimerne.

Skal der også være varmt i soveværelset?

Ja, alle rum skal være opvarmede. Dog behøver alle rum ikke at have den samme temperatur. Hav for eksempel 21° C i stuen og 18° C i soveværelset.

Må vi ikke lukke for varmen i rum, vi aldrig bruger?

Nej, det har bygningen ikke godt af. Hold mindst 14° C i alle rum.

Hvordan virker termostatventiler?

Det ene øjeblik er radiatoren varm, det andet øjeblik er den kold, og pludselig er den varm foroven og kold forneden. Termostatventilerne åbner og lukker for varmen helt af sig selv og styrer temperaturen i lejligheden.

Hvordan indstiller jeg termostatventilerne?

Når du vil indstille dine termostatventiler, skal du placere et termometer i rummet i 1½ meters højde på en indervæg. Begynd med at stille termostatventilen et sted mellem tallene 3 og 4. Hvis denne indstilling giver den rette temperatur i rummet, skal du fremover kun stille på den, når du lufter ud. Er det for koldt, drejer du op lidt ad gangen og modsat, hvis det er for varmt. Vær opmærksom på, at der kan gå mellem 1 og 2 timer, før reguleringen kan mærkes i rummet.

Hvor meget skal jeg lufte ud i min bolig?

Luft ud 2 eller 3 gange i døgnet på følgende måde: Luk alle radiatorventiler. Åbn derefter samtlige vinduer og døre i omkring 5 minutter. Luk derefter alle vinduer og døre igen, og indstil radiatorventilerne på nøjagtig samme indstilling som før.

Må vi skrue helt ned for varmen, når vi tager på vinterferie?

Nej, det har bygningen ikke godt af. Hold en temperatur på mindst 14° C i alle rum.

 • Billede af en håndholdt smartphone fra pexels.com

  Fjernvarme i Benløse

  Fjernvarme i Benløse Har du interesse i fjernvarme i Benløse? Vi undersøger lige nu, om der er stor nok interesse for fjernvarme i Benløse til, at vi kan udvide fjernvarmenettet hertil. Vi [...]

 • Billede fra pexels.com - mand kigger på ipad og drikker kaffe

  Vild med vilje

  Vilde ideer bliver til vild natur Hos Ringsted Forsyning har vi gået og sået blomsterfrø på mange af vores græsarealer. Og hvorfor nu det? Det kan du høre Kim fortælle om lige her! Vi [...]

 • pige drikker vand fra et glas fra pexels.com

  Velkommen til nye forbrugere i Sneslev og Nordrup

  Velkommen til Nordrup og Sneslev vandværk lægges sammen med Ringsted Vand A/S Ringsted Forsyning byder i det nye år velkommen til Sneslev og Nordrup Vandværk. Vandværkerne er pr. 1. januar 2022 sammenlagt [...]

vandlogo i hvid

VAND

I Ringsted Vand er vandet stadig så rent, at vi ikke behøver at underkaste det kemisk behandling, før det sendes ud til forbrugerne.

Læs mere om vand
Spildevandslogo i hvid

SPILDEVAND

Når du skyller ud i toilettet, tager dit morgenbad eller hælder kartoffelvand i vasken, bliver vand til spildevand.

Læs mere om spildevand
Fjernvarmelogo i hvid

VARME

Fjernvarme er en af de energiformer, vi har, der skaber mindst forurening. Få gode råd til et fornuftigt varmeforbrug her.

Læs mere om varme