Reduktion af kalkudfældning med CO2 anlæg

Test af CO2 anlæg i Vigersted

Med et testanlæg fra firmaet Krüger A/S håber vi, at du oplever en betydelig reduktion af kalkaflejringer i dit hjem. Anlægget, som installeres på Vigersted Vandværk, hedder Re.CaP og bruger CO2 til at reducere kalkudfældning i vandet.

Testforsøget vil køre i Vigersted fra uge 15 og tre måneder frem.

Tester vi nu igen?

Ja. Vi skal til det igen. Og vi forstår godt, hvis nogle synes det tager lang tid, og det føles lidt op ad bakke med de mange testforsøg.

For at kunne vurdere om anlægget har en reel effekt og dermed gavner vores Kunder, så skal det virke efter hensigten under vores testforsøg.

Det er også vigtigt, at den metode vi tester af, og eventuelt vælger at investere i efterfølgende, er så klimavenlig som muligt.

Vi håber, at du vil tage godt imod forsøget og deltage i vores undersøgelse. Undersøgelsen giver os vigtige informationer om hvordan den enkelte forbruger oplever effekten af anlægget.

Hvordan fungerer CO2 anlægget?

I stedet for reduktion af calcium, reduceres drikkevandets indhold af carbonat, hvilket mindsker kalkudfældning i ledningsnet og lukkede systemer. Re.CaP er en billigere og enklere metode til reduktion af kalkudfældning end blødgøring, og anvender ikke kemikalier, hvilket traditionel blødgøring gør.

CO2’en som bruges i anlægget, kommer fra atmosfæren. Man har altså udvundet CO2 fra luften, og bruger den i anlægget til at binde kalken, så der ikke sker kalkudfældning – det vil sige frit kalk i vandet.

Modsat vores forsøg med kalkknuser, så bliver kalken i vandet under Re.CaP CO2 forsøget og udfældes ikke, hvilket ellers normalt sætter sig som kalkbelægning.

Hvad har analyser af vandet og anlægget vist?

Analyser af drikkevandet med et etableret Re.CaP anlæg har vist, at der vil ske en reduktion af kalkudfældning på op til 86 % ved vand under 10 grader celsius. Er vandet 36 grader, vil der ske en reduktion i kalkudfældning på op til 47 %. Og ved 60 g °C forventes reduktionen af kalkudfældningen at være 25 %.

Nu skal vi se, hvad effekten rent faktisk er ude hos jer, i de enkelte husstande.

Hvad kan vi så forvente?

Der er mange fordele, hvis anlægget fungerer efter hensigten:

 • Mindre kalk indvendig på dine rør og vandfiltre og maskiner
 • Mindre kalk udvendig på maskiner og armaturer

Ved kogning af vand vil reduktion i kalkudfældning formentlig ikke være mærkbar. Men det må komme an på en prøve.

Vi forventer ikke, at du skal ændre din nuværende dosering af shampoo og sæbe ved tøjvask.

Der kan gå nogle uger, fra forsøget starter, førend man (forventeligt) vil kunne registrere en forskel.

Spørgeskemaundersøgelse

Spørgeskemaundersøgelsen giver os vigtig viden om, hvordan anlægget påvirker dagligdagen med kalkaflejringer fra vandet, i din husstand.

Fra d. 01.05.2021 kan du tilgå spørgeskemaundersøgelsen online her: Spørgeskemaundersøgelse Re.cap. anlæg

Som deltager i spørgeskemaundersøgelse, kan du vælge at deltage i vores konkurrence. Vi trækker lod blandt alle deltagere om to købmandskurve med lækkerier, til en værdi af 500 kr. hver.

Lodtrækningen sker d. 19. juli 2021. Vinderne kontaktes direkte.

 • Billede fra pexels.com - mand kigger på ipad og drikker kaffe

  Vilde ideer bliver til vild natur

  Vilde ideer bliver til vild natur Hos Ringsted Forsyning har vi gået og sået blomsterfrø på mange af vores græsarealer. Og hvorfor nu det? Det kan du høre Kim fortælle om lige her! Vi håber, [...]

 • Billede af en håndholdt smartphone fra pexels.com

  Ny varmepumpe

  Stor ny varmepumpe idriftsat Mere grøn varme til Ringsted Med Coronapandemi som bagtæppe, med deraf følgende forsinkelse på maskinleverancer fra bl.a. Italien og Tjekkiet samt andre udfordringer, har Ringsted Fjernvarme - sammen [...]

 • Billede fra pexels.com - mand kigger på ipad og drikker kaffe

  Kalkknuserforsøg – hvordan gik det?

  Opsummering på testforsøg med Kalkknuser Hvordan gik det med kalkknuserforsøg i Ringsted og Vigersted? Om Ringsted Forsyning igangsætter at reducere kalkfældning, undersøges p.t. i Forsyningen. Vi er grundige og derfor tager det [...]

Hvordan fungerer CO2-anlægget?

Det kan du læse mere om i pjecen vedhæftet her:

CO2-anlægget sådan fungerer det

vandlogo i hvid

VAND

I Ringsted Vand er vandet stadig så rent, at vi ikke behøver at underkaste det kemisk behandling, før det sendes ud til forbrugerne.

Læs mere om vand
Spildevandslogo i hvid

SPILDEVAND

Når du skyller ud i toilettet, tager dit morgenbad eller hælder kartoffelvand i vasken, bliver vand til spildevand.

Læs mere om spildevand
Fjernvarmelogo i hvid

VARME

Fjernvarme er en af de energiformer, vi har, der skaber mindst forurening. Få gode råd til et fornuftigt varmeforbrug her.

Læs mere om varme