Undervisning med Ringsted Forsyning

Events og læringsdage med os

Ringsted Forsyning vil sætte fokus på læring. Derfor tilbyder vi skolerne en anderledes undervisning, hvor eleverne får læring ude i ”den virkelige verden” og får mulighed for, at teste teori af i praksis. Vi ønsker at etablere et tæt samarbejde med Ringsteds folkeskoler. Ambitionen er, at de faglige emner aktualiseres i byrummet, for at inddrage dem i deres by og give dem en større viden om den faglighed, som ligger bag de forskellige projekter, vi laver, kloaksystemet, produktion og forbrug.

Læringen tager udgangspunkt i et eller flere af de fire emner: vand, varme, klima og renseanlæg.

Verdensmål nr. 6 – Rent vand og sanitet

I forbindelse med en rundvisning og teoridag på renseanlægget, blev der i januar 2019 lavet en tegnekonkurrence for Ringsted Lilleskole 1. klasse. Børnene skulle tegne verdensmål nr. 6, set fra deres perspektiv. Den tegning, som vandt konkurrencen, er blevet printet på vores nye forsynings drikkedunke for årene 2019-2021. Børnene både ude og se renseanlægget, og de fik teori om vand, forsyning og verdensmål nr. 6.

Bagefter skulle børnene så bruge det de havde lært, til at tegne en tegning om verdensmål nr. 6.

Det var Ella fra Ringsted Lilleskole, som vandt tegnekonkurrencen.

Du kan læse mere om dagen og se billeder på TV-Midtsjællands hjemmeside

(Billede taget af Heidi Tamyr)

Bøgevej er en klimavej – permeabel asfalt

Ringsted Forsyning havde sammen med Ringsted Kommune en HF-klasse fra VUC med ude og se på Bøgevej, som er en permeabel vej.
Her skulle vi afprøve vejens evne til at håndtere regnvand.

Bøgevej har fået lagt permeabel asfalt, hvilket betyder, at vejen kan opsamle det vand, som falder på vejens overflad. Vandet opbevares under selve asfalten, som i et slags magasin. Derfra kan det langsomt løbe til nærmeste regnvandsbassin, via den eksisterende regnvandsledning under vejen.

Inden vi kiggede på bøgevej, var vi først inde og fortælle om permeabel asfalt, regnvand (vandets kredsløb), separatkloakering og også om de forskellige fagområder der er, i en Kommune og i en Forsyning. Dette for at give inspiration til videre karriere for de studerende.

Gummistøvletur med Nordbakkeskolen

Tirsdag i uge 38 samt onsdag i uge 40, havde Ringsted Forsyning Nordbakkeskolens 4. klasser med på gummistøvletur.
Eleverne lærte om regnvandshåndtering i Ringsted.

Gummistøvletur

Vi startede ved Torvet og Nørregade i Ringsted midtby. Her falder regnen ned fra skyerne og bliver via kanaler og rør i jorden, ledt til bowlerne på Torvet. Bowlerne fungerer som bassiner, der kan indeholde en masse regnvand. Regnvandet løber videre fra bassinerne og ned i en snoet å igennem Klosterlunden. I bunden af Klosterlunden er der også et bassin, som kan indeholde regnvand, når det regner rigtig meget. Fra Klosterlunden løber regnvandet videre igennem rør i jorden, til ådalen.

Vi fulgte vandets vej, ved at gå en tur fra Torvet og ned til ådalen. Undervejs skulle eleverne lave forskellige lege og løse opgaver, og vi fortalte en masse om vandets kredsløb, regnvandshåndtering i Ringsted samt klimatilpasning.

Hvorfor separatkloakerer vi?

Regnvandet kan bruges til mange ting. Det kan gøre gavn i naturen og for mennesker og dyr.

I et fælleskloakeret system bliver regnvandet beskidt, når vi blander det med spildevand. Spildevand er blandt andet det vand, som skyldes ud i toilettet. Når regnvandet falder på jorden, vil det blive ledt ned til rør hvor også spildevandet er. Så kommer regnvandet ud på renseanlægget, og bliver renset, inden det ledes ud til en å eller en sø.

Nu vil vi i stedet gerne beholde regnvandet og ikke sende det på renseanlægget. Derfor må det ikke blive blandet med spildevandet. Vi opmagasinerer regnvandet i regnvandsbassiner og transporterer det via åbne render i jorden eller regnvandsrør nede i jorden. Til sidst ender vandet fra Ringsted midtby i Ringsted å.

Regnvandet gavner naturen ved at skabe muligheder for mere liv og bedre forhold for dyr og planter. Derudover kan regnvandet også gavne os mennesker, da vand i vores by, fx i bassiner som på Torvet, giver mulighed leg og oplevelser med regnvand.

Sjov med bordtennisbolde og regnvand

I videoen her kan du se, hvordan eleverne fulgte vandets vej igennem bowlerne op Torvet, ved at bruge bordtennisbolde.

 • Billede fra pexels.com - mand kigger på ipad og drikker kaffe

  Kloakker undersøges

  Kloakker undersøges TV og spul af kloakker Ringsted Forsyning undersøger kloakkernes tilstand ved spuling og tv inspektion - på Cirkelhusene, Torpetvej, Skellerødvej, Korsevænget, Signesvej, Hagbardsvej og Uffesvej samt i Bringstrup i uge [...]

 • Billede fra pexels.com - mand kigger på ipad og drikker kaffe

  Fjernvarmekunder sparer 10,4 mio. kr.

  Ny varmepumpe kommer forbrugerne til gode Forbrugere, der modtager fjernvarme fra Ringsted Fjernvarme A/S, et datterselskab hos Ringsted Forsyning, vil ikke blive opkrævet variabelt bidrag i 4. kvartal 2020. Det vil give [...]

 • vand hældes i glas billede fra pexels.com

  Kalkknuser Vigersted

  Kalkknuser opsættes Vigersted Vandværk Hos Ringsted Forsyning er det vigtigt at undgå brug af kemi for at blødgøre vandet.  Efter et tidligere testforsøg i Vigersted, har vi nu besluttet at afprøve en [...]

KONTAKT VORES KOMMUNIKATIONSANSVARLIGE

Tlf: 69 89 80 24

E-mail

vandlogo i hvid

VAND

I Ringsted Vand er vandet stadig så rent, at vi ikke behøver at underkaste det kemisk behandling, før det sendes ud til forbrugerne.

Læs mere her
Spildevandslogo i hvid

SPILDEVAND

Når du skyller ud i toilettet, tager dit morgenbad eller hælder kartoffelvand i vasken, bliver vand til spildevand.

Læs mere her
Fjernvarmelogo i hvid

VARME

Fjernvarme er en af de energiformer, vi har, der skaber mindst forurening. Få gode råd til et fornuftigt varmeforbrug her.

Læs mere her